The Quarantaine Series Part I: Productief blijven

De aankondiging van de ‘intelligente lockdown’ is alweer 13 weken geleden. Voor mij voelt de eerste verplichte thuiswerkdag als jaren geleden. Was ik in het begin nog super gemotiveerd en stond ik iedere dag met gemak om 7 uur op, nu merk ik dat ik steeds meer moeite heb met het behouden van ritme. Tijd om die drive terug te vinden. Maar hoe doe je dat, thuis productief blijven tijdens de coronacrisis?

Er is niets belangrijker dan je mentale gezondheid op peil te houden, zeker tijdens deze quarantaine. Productief blijven helpt daarbij. Ik weet dat het alles behalve makkelijk is om die zelf-discipline te vinden om bezig te blijven, een online workout volgen of om jezelf er toe te zetten een boek te lezen. Maar een positieve mindset en houding doen wonderen. Net als een beetje self-love.

Mijn allerbelangrijkste tip is om wekelijks een schema voor de komende dagen te maken. Ik doe dit zelf vaak op zondag voor de week die volgt. Ik ga zelfs zo ver door alle taken van mijn to-do lijst erin te verwerken met tijdstippen erbij. Dat klinkt misschien heftig, maar mij helpt het om ’s ochtends op te staan en niet te blijven liggen tot ik honger krijg. Ik hou me er niet strak aan en op dagen dat ik liever een serie binge dan mijn lijst afwerk, dan doe ik dat ook lekker.

Hieronder vind je alle activiteiten waarmee ik mezelf productief houd en die me helpen met het behouden van de juiste mindset. Misschien is het vooral bezigheidstherapie, maar het werkt wel. Ik hoop dat het jou ook helpt.

Sporten

Het is zo ontzettend makkelijk om in de lazy zone te belanden: geen motivatie om uit bed te komen, gezond te eten of om fit te blijven. Het is zo makkelijk om iedere ochtend te snoozen, zeker nu je nergens heen kan of geen werk hebt. Als je eenmaal toegeeft en alles laat vallen, is het knap lastig om die motivatie weer terug te vinden. Op het moment lijkt er namelijk niets fijners dan een half uur langer in bed te blijven liggen, maar achteraf voel je je er altijd slechter door. Het is ook niet gek dat er een bewezen verband is tussen sporten en depressie. Hoe meer je beweegt, hoe minder stress je ervaart en hoe beter je je voelt.

Zelf begin ik de dag altijd met een kleine home workout. Ik ken genoeg mensen die dat liever aan het eind van de dag doen, maar door het ’s ochtends te doen heb ik mijn eerste doel van de dag al behaalt. Dat geeft een lekker gevoel, dat invloed heeft op de rest van mijn prestaties die dag. Ik zweer bij het programma van The Booty King, ik gebruik zijn handboek nu een half jaar en kan het iedereen aanraden. Zijn free pdf vind je hier.

Yoga

Voor de quarantaine had ik wel eens een lesje Pilates gevolgd, maar van yoga was het nog nooit gekomen. Dat zweverige gedoe gebaseerd op ademhalen leek me niets, mindfulness-apps verwijderde ik immers ook na één keer proberen. Per toeval kwam ik in de eerste thuisblijfweken Yoga With Adriene tegen op Youtube. Uit verveling gaf ik haar 30 Days of Yoga with Adriene een kans. Je raad het al: ik ben fan.

Geef het een kans, stel jezelf ervoor open en probeer de eerste dag eens uit. Yoga staat erom bekend dat het je productiviteit verhoogt, je flexibeler maakt en je bloedsomloop stimuleert. Daarnaast is het ook een lekker momentje voor jezelf, zonder prikkels. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijd.

Schrijven

Dit is dé tijd om dat boek te schrijven, waarvan je al jaren roept dat je het gaat doen. Of maak dat gedichtje af waar je al maanden aan schaaft. Zo veel tijd om gedwongen thuis te zitten, tijd die je nu aan je droomproject kan besteden, krijg je misschien nooit meer. Dit is ook het moment om moed te verzamelen om je werk eens naar anderen te sturen. Als er iets is dat COVID-19 me geleerd heeft, is dat het leven kort is. Dit is ook een grote note-to-self. Al jaren riep ik dat ik een thriller wil schrijven. Deze maand ben ik dan eindelijk begonnen.

Daarnaast werkt schrijven ook helend. Schieten je gedachtes alle kanten op of voel je je angstig? Schrijf het van je af! Al ga je voor een dagboek of een ‘one line a day’: het schept orde in de chaos van je brein. Schrijf het op, sla het schrift dicht en berg het op. Geloof me, dat brengt rust.

Lezen

Veel mensen lezen alleen op het strand of op vakantie. Dat laatste zit er voorlopig even niet in, maar met deze zomerse temperaturen en een hoop extra vrije tijd, voelt het voor mij soms net alsof ik daadwerkelijk vakantie heb. Tijd om te lezen! Een boek lezen is niet alleen vermakelijk of leuk, ook dit is perfect om je mentale gezondheid op peil te houden. En vaak leer je er ook nog eens wat van.

Als ik lekker wil ontspannen kies ik vaak voor een thriller of chicklit. Gedachten op nul en ik race zo door die 300 pagina’s heen. Zoek je nog een spannende thriller? Ik beveel je er hier 5 aan. De laatste tijd lees ik echter liever een wat leerzamer boek. Dat kan een economisch filosofisch werk zijn als ‘Gratis Geld voor Iedereen‘ van Rutger Bregman of een wat serieuzere roman zoals ‘Grand Hotel Europa‘ van Ilja Leonard Pfeiffer.

Netflixen

Netflix leidt me vaak ontzettend af van productief en creatief bezig zijn. Toch heeft het een speciaal plekje in mijn hart en sta ik mezelf soms echt wel toe om een paar afleveringen te kijken. De tijden dat ik de hele dag of nacht kon bingen, zijn voorbij, maar voor een goede docu-reeks of waargebeurde film maak ik een uitzondering.Onder het mom van ‘het is educatief’ keek ik Tiger King in een weekend uit. Hier een lijstje met goede, waargebeurde, series en films:

  • The Zodiac Killer
  • Manhunt Unabomber
  • Evil Genius
  • The Assassination of Gianni Versace
  • Lion
  • The Imitation Game
Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.