5 thrillers waarvan ik ’s nachts wakker lig

Het liefst lees ik iedere avond in bed een boek, van luchtige chicklits of romans tot aan boeken over geschiedenis. Zeker die laatste wil ik nog wel eens wegleggen, omdat het veel aandacht en focus vereist. Er is echter een genre dat ik in een ruk uitlees: thrillers. Graag zo spannend mogelijk. Gruwelijke moorden, plottwists, een ongrijpbare dader. Hoe spannender, hoe beter. Bijkomend nadeel is dat ik hierdoor al heel wat uren slaap heb moeten missen. Na het wegleggen van zo’n boek – vaak diep in de nacht – durf ik niet meer te slapen. Dat leed deel ik graag met jullie!

DE LAATSTE MEISJES – RILEY SAGER

Als het om thrillers gaat lees ik het liefst whodunit’s: een subgenre waarin de nadruk ligt op het achterhalen van de dader. Tegelijkertijd ben ik redelijk uitgekeken op detectives en politiethrillers, dus een boek met ‘normale’ mensen in de hoofdrol heeft mijn voorkeur. Dat is dan ook het geval in De Laatste Meisjes. Een bloedstollende thriller over Quincy, die net als Lisa en Sam, een massamoord heeft overleefd.

De drie meiden worden de ‘Final Girls’ genoemd in de pers. Als Lisa onder verdachte omstandigheden overlijdt en Sam bij Quincy op de stoep staat, vraagt Quincy zich af of ze Sam wel kan vertrouwen. Of kan er maar één Final Girl zijn? Dit is zo’n thriller die tot de laatste pagina spannend blijft en waarvan je de ontknoping totaal niet ziet aankomen. Niet voor niets noemde Stephen King dit de beste thriller van 2017 en zijn de filmrechten inmiddels verkocht.

HEX – THOMAS OLDE HEUVELT

Sciencefiction- of horrorboeken laat ik normaal lekker aan me voorbijgaan. Ik kan al niet slapen van een goede thriller, laat staan van een boek over geesten of taferelen á la Saw. Toch staat er een psychologische horror fantasy thriller (aldus Bol.com) in dit lijstje. Hex werd me aangeraden in mijn lievelingsboekenwinkel Het Verboden Rijk in Oosterhout. Man, wat was dat een goede tip. Het was zo spannend dat ik af en toe het boek moest wegleggen om even adem te halen.

In het dorpje Beek woont een heks, waarvan de ogen en mond zijn dichtgenaaid. Ze duikt overal op in het dorp, zelfs in huizen. Zie je haar? raak haar dan niet aan en blijf uit haar buurt. Als vier vrienden op een dag besluiten een geintje uit te halen met de heks, hebben ze geen idee wat voor ramp ze over het dorp uitroepen. Na het lezen was ik soms bang dat ze naast mijn bed stond, zo erg word je meegezogen in het verhaal.

TEERBEMIND – GILLIAN FLYNN

Het verhaal Gone Girl kennen we – als het goed is – allemaal. Zo niet, check de film dan snel op Netflix. Of nog beter: lees het boek. Teerbemind is minder bekend bij het grote publiek, maar minstens net zo goed. Het is het debuut van Gillian Flynn, dezelfde schrijfster als Gone Girl. Dat verhaal vond ik zó spannend door de vele plottwists en psychologische spelletjes, dat toen ik dit boek zag liggen met de tagline ‘van de auteur van Gone Girl’ ik ‘m meteen mee moest nemen.

Als journaliste Camille met tegenzin teruggaat naar haar geboortedorp voor een item over twee op gruwelijke wijze vermoorde meisjes, haalt het verleden haar in. Want hoe komt het dat ze zich identificeert met de dode meisjes? Wat heeft dit allemaal te maken met de dood van haar zusje, jaren geleden? Het is geen extreem spannend boek wat betreft de moorden, maar de onderliggende persoonlijke strijd en de manier van schrijven blijven je tot het eind vasthouden.

DE KRIJTMAN -C.J. TUDOR

Dit cover van dit boek trok meteen mijn aandacht in de boekenwinkel. Een krijtmannetje dat is opgehangen. Het deed me denken aan galgje, een van mijn lievelingsspelletjes als kind. Ook het verhaal stelde me niet teleur. De Krijtman is zo’n boek dat je niet kan wegleggen omdat je móet weten wie de moorden pleegt. Achteraf dacht ik vooral ‘Waarom heb ik bepaalde hints zo kunnen missen’.

De 12-jarige Eddie en zijn vrienden tekenen krijtpoppetjes op straat om met elkaar te communiceren. Ieder in een eigen kleur. Op een dag komt er een poppetje in een vreemde kleur bij, die het groepje naar het lichaam – of wat daarvan over is – van een meisje leidt. 30 jaar later denkt Eddie dat het verleden achter hem ligt, tot hij post ontvangt. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje.

QUARANTAINE – ERIK BETTEN

Hoe toepasselijk, een boek dat over een dodelijk virus in Nederland gaat. Twee jaar geleden kwam het uit en nu vliegt het over de toonbank. Logisch, niets spannenders dan een boek met de titel Quarantaine, terwijl we er zelf middenin zitten. Ik heb dit boek pas ’n week uit, maar toch mocht hij niet uit dit lijstje ontbreken gezien de huidige crisis.

Een oude bacterie duikt op in Groningen. In slechts enkele dagen zwermen halfdode, besmette slachtoffers, uit over Noord-Nederland. Bang voor verdere verspreiding sluit de overheid de provincies af. Het Groningse kamerlid Homme vlucht naar Den Haag, maar later besluit hij terug te gaan om zijn vrouw, die achterbleef, te zoeken. Met gevaar voor eigen leven. Klinkt spooky, zeker als je het vergelijkt met de coronacrisis.

2 gedachten over “5 thrillers waarvan ik ’s nachts wakker lig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.