Citytrip Guide x LILLE: Informatie & tips voor een stedentrip dichtbij huis

Vanaf 15 juni mogen we weer op vakantie naar twaalf landen binnen Europa. Goed nieuws voor iedereen die niet kan wachten om er weer op uit te gaan. Maar mocht er een tweede coronagolf komen en gaan de grenzen toch weer op slot, dan is het volgens de regering je eigen verantwoording om thuis te komen. Dan zit je natuurlijk liever dicht bij huis en niet in het zuiden van Spanje. Wil je er toch graag op uit, maar liever niet al te ver? Maak deze zomer dan een road trip naar Lille. In deze Lille Citytrip Guide lees je mijn beste tips voor wat te doen, waar te eten en de mooiste bezienswaardigheden in Lille.

In de zomer van 2019 wilde ik graag even weg uit Nederland met een vriendin. Ik had al een aantal langere vakanties op de planning staan, dus een hele week weg met het vliegtuig zat er financieel niet in. Met de auto was wel een optie, maar we wilden niet te ver rijden. Het werd een stedentrip van twee dagen Lille, ook wel Rijsel genoemd. De stad overtrof al onze verwachtingen, niet voor niets wordt Lille het Parijs van het noorden genoemd. We verbleven er net geen 48 uur (één nacht) en dat was meer dan prima voor een supersnelle én goedkope getaway.

ZO KOM JE IN LILLE

Lille is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen en ligt in het noorden van Frankrijk, amper 20 kilometer onder de grens met België. De stad heeft zo’n 230.000 inwoners en staat op nummer 10 van de grootste steden van Frankrijk.

Lille heeft een eigen vliegveld, maar er zijn geen directe vluchten te boeken van en naar Nederland. Dat zou ook nergens op slaan, want vanaf Tilburg rijd je in 2,5 uur naar de Franse stad. Voor Lille heb je geen milieusticker op je auto nodig, tenzij de Franse overheid een zone protection de l’air (ZPA) instelt. Dat gebeurt bijvoorbeeld in periodes waarin er veel luchtvervuiling is. Op dat moment is een vignet verplicht om de stad in te rijden. Hier zie je of je een milieusticker nodig hebt.

Onderweg kom je langs zowel Antwerpen als Gent of je rijdt via Brussel. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om je stedentrip iets te verlengen en één of meerdere van die drie mee te pikken.

Geen auto tot je beschikking? Met de TGV reis je vanaf Amsterdam of Rotterdam Centraal in maximaal 3 uur naar Lille. Boek je een beetje vroeg (lees: drie maanden van te voren) dan reis je al voor 48 euro!

GESCHIEDENIS VAN LILLE

De naam van de Franse stad Lille is afgeleid van het woord isla (eiland). Lille was vroeger een eiland in de rivier de Deule. Vandaag de dag behoort de stad tot het vaste land en stroomt de rivier langs de stadsgrens. De eerste vermelding van de stad op papier stamt uit 1066, maar de stad is pas vanaf 1713 officieel in Franse handen. Daarvoor behoorden het enige tijd tot Holland!

Tijdens de industriële revolutie zijn er in Lille talloze gebouwen uit de grond gestampt, waaronder het Palais des Beaux-Arts. Tegenwoordig vind je in dat paleis een museum, dat na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk is. Wanneer je wandelt door Lille, loop je de historie van de stad al snel tegemoet. Zeker in het historische stadshart Vieux Lille.

Lille werd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog meerdere malen gebombardeerd. De stad verloor zijn glans en glorie en veranderde in een grauwe industriestad. Met de komst van de TGV kreeg Lille weer een opleving. Inmiddels is Lille dat grauwe imago kwijt en wordt het zelfs het Parijs van het noorden genoemd!

Het centrale plein in Lille

8X WAT TE DOEN IN LILLE

1. Verdwalen in de oude straatjes van Vieux Lille

Het authentieke historische centrum van Lille is misschien wel de mooiste wijk van de hele stad. Vieux Lille ligt in het noorden en bestaat uit een netwerk van geplaveide steegjes met bakstenen huizen met kleurrijke deuren en versierde gevels. Hier vind je het 17e eeuwse Oude Beurs en de kathedraal Notre-Dame de la Treille. Laatstgenoemde is helaas niet zo mooi als die in Parijs, maar met zijn neogotische interieur en de prachtige glas-in-lood ramen zeker het bezoeken waard. Ook het geboortehuis van oud-president Charles de Gaulle staat hier, dat tegenwoordig een museum is.

Naast geschiedenis is de wijk gevuld met bruisende binnenplaatsen vol hippe cafés, luxe restaurants en boetiekjes. Of je er nu voor kiest om te dwalen door de smalle straatjes of neerploft op het terras voor witte wijn en mosselen: hier wil je veel tijd doorbrengen tijdens je stedentrip.

2. Struinen door de oude markt in Vieille Bourse

Liefhebbers of verzamelaars van boeken mogen Vieille Bourse zeker niet overslaan. Ook als je niets met boeken hebt, is het zeker de moeite waard om dit plekje te bezoeken tijdens je weekendje Lille. De binnenplaats van het Oude Beurs-gebouw is namelijk hartstikke fotogeniek en heeft net iets weg van een Efteling-attractie. De binnenplaats is open, maar in de nissen vind je elke middag een boekenmarkt. Van posters uit oude Franse magazines tot stoffige encyclopedieën: als je hier goed zoekt, tik je zo wat leuke hebbedingetjes op de kop.

3. Probeer een ‘Welsh’

Het perfecte katervoedsel bestaat ni…. Nou, in Lille wel en het heet Le Welsh Rarebit. Wat het is? Een snee brood belegd met plakken ham dat heeft liggen weken in een mengsel van mosterd, bier en kaas. Die totale combinatie is vervolgens gebakken in flink wat boter en daar ligt dan nog eens een eitje bovenop. Ik heb het helaas nog nooit zelf gemaakt, maar wanneer ik dat doe, deel ik zeker het recept met eindresultaat.

Zoals op de foto te zien is werd het nog eens geserveerd met friet. Geloof me, als je vet-cravings hebt op een brakke dag, is dit de hemel. Stiekem is dit gerecht niet typisch Lille, maar eerder typisch Wales. Het verhaal gaat dit gerecht tijdens de Eerste Wereldoorlog door Britse soldaten is meegenomen naar de Franse kust, waar ze gelegerd zaten.

Het beroemde Vlaamse gerecht de ‘Welsh’

4. Bezoek het Palais des Beaux-Arts

Palais des Beaux-Arts betekent letterlijk paleis van de schone kunsten. Niet verrassend dat je in dit gebouw een museum vol prachtige kunst vindt. Het is het belangrijkste museum van Lille en na het Louvre zelfs het belangrijkste museum van Frankrijk! Je vindt er werken van grote meesters als Rembrandt, Van Gogh, Rodin en zelfs Monet. Niet alleen het werk aan de muur is prachtig, ook het 17e eeuwse gebouw mag er zijn.

In tijden van corona is het museum gelukkig ook weer geopend, maar wel met een aantal restricties. Zo moet je online een kaartje kopen en een tijdslot reserveren. Tickets kosten normaal 7 euro per persoon, behalve wanneer je tussen de 12 en 29 jaar oud bent, dan kosten ze maar 4 euro. Dit geldt ook voor een bezoek na vier uur ’s middags.

5. Winkelen

In het centrum van Lille vind je meer dan 120 winkels, dus zorg dat je genoeg ruimte vrijlaat in je tas of koffer. In de pittoreske straatjes van Vieux Lille vind je veel interieurwinkels of concept stores met authentieke woonaccessoires. Tijdens een normale citytrip baal ik altijd dat ik geen items voor in huis kan meenemen. Dat probleem heb je wanneer je met een auto op vakantie gaat absoluut niet!

Er is een grote shoppingmall in de wijk Euralille met ketens als H&M of Sephora, maar die vind je in Tilburg ook. Wij hielden het daarom alleen bij speciaalzaken en boetiekjes die je hier niet vindt. Toch op zoek naar chique merken? Dan ben je in Lille ook op de juiste plek. Aan Rue de La Grande Chaussée vind je alle grote namen als Louis Vuitton of Chanel.

6. Probeer de bekroonde delicatessen van Meert

Wat de macaron voor Parijs is, is de wafel voor Lille. De flinterdunne wafels, ook wel gaufres lilloise genoemd, lijken een beetje op stroopwafels, maar zijn gevuld met vanille in plaats van caramel. Er is maar één plek waar je ze hoort te proeven, namelijk bij de patisserie waar ze in de 19de eeuw werden bedacht: Méert. Ben je niet zo’n zoetekauw dan raad ik je alsnog aan om binnen even een kijkje te nemen. De winkel doet je denken aan een oude kruidenier en achterin de zaak vind je een heuse Salon du Thé. De kans bestaat dat je hiervoor even in de rij moet wachten, maar ik kan het meer dan aanbevelen.

Behalve wafels kan je er ook heerlijke eclairs of prachtige macaron taartjes eten in een romantisch decor. De patisserie is inmiddels een instituut in Lille en mag zeker niet ontbreken aan je bezoek.

7. Verken Petite Paris

Een Notre Dame, boekmarktjes net als aan de Seine, Een museum bijna net zo belangrijk als het Louvre, hopelijk begrijp je nu waarom Lille het Parijs van het noorden genoemd wordt. De vergelijkingen stoppen daar echter niet. Er is nog een rotonde net buiten het stadshart met de naam Porte de Paris. Geen grap, want je vindt hier een heuse triomfboog a la Arc d’Triomphe, een aantal huizenblokken met typische Franse Balkons en een op Parijs geïnspireerde tuin.

8. Cocktails drinken

Cocktails hebben niet veel met Lille te maken. De stad is niet bekend om een beroemde cocktail zoals Singapore met de Singapore Sling. Waarom cocktails drinken in Lille dan niet uit je to-do lijstje voor je citytrip mag ontbreken? Omdat je hier talloze onwijs hippe cocktailbars en speakeasy tentjes kan vinden. Gelukkig zijn de horecagelegenheden in Lille ook weer open tijdens de coronacrisis. Onze persoonlijke favoriet was Joker, waar ze cocktails garneren tot een kunst hebben verheven. Hier kon je jammer genoeg niet buiten zitten, maar in het naastgelegen straatje Rue de Gand wel. Hier vind je ook veel cocktailbarretjes, waar ze iedere avond Happy Hour vieren. Een andere bar, mét terras, is Fool Bar. En juist dat kleine terras maakt dit een toffe plek, want hier vind je vooral veel locals die voor genoeg leven in de brouwerij zorgen.

VERBLIJVEN IN LILLE

Wij sliepen in modern ingerichte Airbnb dat grensde aan het Parc Citadelle de Lille. Vanaf hier was het ongeveer tien minuten wandelen naar het centrum. De binnenstad van Lille is vrij compact, waardoor alles goed lopend te doen is. Een hotel of Airbnb midden in de stad is dan ook geen must.

Helaas staat ons verblijf niet meer te huur op Airbnb, maar er zijn genoeg andere leuke opties die stuk voor stuk betaalbaar zijn. De gemiddelde prijs is rond de 80 euro per nacht. Liever een hotel? Via Booking reserveer je al een overnachting in het stadshart voor 50 euro.

Een gedachte over “Citytrip Guide x LILLE: Informatie & tips voor een stedentrip dichtbij huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.