#EducateYourself – Boeken, films en podcasts om meer te leren over de Black Lives Matter-beweging

Over de hele wereld trekken mensen de straten op om te protesteren en demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Dat begon na de moord van de zwarte George Floyd door een witte politieagent op 25 mei in Minneapolis. Inmiddels wordt er wereldwijd actie gevoerd onder de Black Lives Matter-beweging. Ik heb zelf nog nooit met racisme te maken gehad. Ik ben wit en ik stond er de afgelopen weken pas voor het eerst echt bij stil wat voor privileges dat met zich meebrengt.

Dat komt doordat ik me nooit actief in racisme en wit privilege verdiept heb, terwijl het juist zo belangrijk is om te leren begrijpen wat dit betekent. Door bewust te worden van hoe racisme werkt en welke privileges je hebt, leer je namelijk niet alleen het probleem te begrijpen en erkennen, maar leer je ook hoe je kunt opkomen voor de rechten van de zwarte gemeenschap. Daarom heb ik een lijst opgesteld met informatieve accounts om te volgen op Instagram en boeken, podcasts en films om te lezen en kijken om de Black Lives Matter-beweging beter te begrijpen. Ik heb nog niet alles zelf gelezen of gezien, maar daar ben ik wel mee bezig. Ik hoop dat het jou ook inspireert om jezelf ook meer te verdiepen in dit onderwerp. Overigens is deze lijst niet volledig, mocht je nog tips hebben deel ze dan vooral!

Lezen

Hallo Witte Mensen – Anousha Nzume

Dit boek heb ik besteld omdat de schrijfster uitlegt hoe je als wit persoon je privilege kan erkennen en hoe je door dat te begrijpen racisme kan herkennen in de samenleving en in zichzelf aanvechten. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen is dit boek een toegankelijke handleiding om racisme te leren begrijpen.

Freedom is a Constant Struggle – Angela Davis

De onderstaande quote wordt veel gedeeld op Instagram en is afkomstig van de Amerikaanse activist Angela Davis. Treffende quotes zijn goed als eye-openers, maar je leert nog meer van haar boek Freedom is a Constant Struggle. Het boek is een verzameling van haar toespraken, essays en interviews over zaken als apartheid, de Ferguson demonstraties en feminisme.

https://www.instagram.com/p/CBIm3ZXHO9B/

Why I’m No Longer Talking to White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Als je nog meer wilt leren over wit privilege en de wereldwijde onderdrukking van niet-witte mensen, is het boek Why I’m No Longer Talking To White People About Race van Reni Eddo-Lodge een must-read. Hierin deelt ze persoonlijke ervaringen over hoe racisme nog steeds het dagelijks leven van zwarte mensen beïnvloedt. Zo vertelt ze over welke systemen de zwarte bevolking van het Verenigd Koninkrijk tegenwerken, zoals werkgevers die zwarte sollicitanten geen kans geven. Reni komt uit Engeland en ik vond het interessant om een analyse over een Europees land te lezen.

Kijken

When They See Us – Netflix

Deze serie zoomt vooral in op racisme binnen het Amerikaanse rechtssysteem. Het waargebeurde verhaal gaat over de onterechte veroordeling van vijf zwarte en latino jongens. Zij zouden een witte vrouw gewelddadige verkracht hebben in Central Park in New York in 1989. Er is geen bewijs, maar vanwege hun huidskleur wordt vrijwel direct besloten dat ze de daders zijn.

Verdacht -2Doc

Etnisch profileren is een groot probleem, ook in Nederland. In deze documentaire vertellen veertien Nederlanders over hoe het is om zonder enige aanleiding door de politie staande te worden gehouden, vaak alleen gebaseerd op uiterlijk.

Dear White People – Netflix

Een hoop Netflix-abonnementen werden opgezegd toen Netflix de trailer van Dear White People uitbracht. Omgekeerd racisme, vonden veel witte Amerikanen. Dat ligt een stuk genuanceerder, want de intelligente satire laat zien hoe het voor vier ambitieuze zwarte studenten van een Ivy League-universiteit voelt om hun plaats in de overwegend witte micromaatschappij te veroveren.

Wit is ook een kleur – 2Doc

Waarom voelen witte mensen zich verongelijkt of boos als het over racisme en wit privilege gaat? Dat vroeg Sunny Bergman zich af voor haar documentaire Wit is ook een kleur. Ze onderzoekt op welke manier wit zijn het denken kleurt? Op zoek naar antwoorden kijkt ze daarbij vooral naar witte hoger opgeleiden die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben.

Luisteren

Dipsaus – Spotify

Een kritische podcast met een vrolijke ondertoon is Dipsaus, gemaakt door en voor vrouwen van kleur. Iedere twee weken komt er een nieuwe aflevering online van ongeveer een uur waarin kritisch gesproken wordt over de maatschappij, cultuur en politiek.

Fufu en Dadels – Spotify

Vrijgevochten met een zachte G is het motto van de drie vrouwen achter Fufu en Dadels. De podcast gaat over ‘intercultureel zusterschap’ buiten de grote steden. Want wie dacht dat feminisme en antiracisme vooral iets is voor de grote steden, heeft het mis. Helaas is er al een tijd geen nieuwe aflevering online gekomen, maar de afleveringen die online staan zijn zeker de moeite waard om terug te luisteren. De drie vrouwen bespreken feminisme, racisme, actualiteit, media en politiek. Zo gaat de derde aflevering bijvoorbeeld over vooroordelen rondom de hoofddoek.

About Race – Spotify

Naast het boek Why I’m No Longer Talking to White People van Reni Eddo-Lodge is er ook een podcast van de Britse schrijfster: About Race. Hier laat ze belangrijke stemmen uit de anti-racistische beweging aan het woord en reflecteren ze op recente gebeurtenissen die de politiek van vandaag bepaalt.

Volgen op socials

@veelgehoord

Het Instagramaccount @veelgehoord verzamelt opmerkingen die gekleurde mensen vaak naar hun hoofd geslingerd krijgen door witte mensen. En eerlijk, ik zie er een paar tussen staan waar ook ik me wel eens schuldig aan heb gemaakt, zoals de quote hieronder. De pagina is niet alleen een bron van herkenning voor mensen die deze vragen vaak gesteld krijgen, maar het is ook een flinke eye-opener.

@resisttheirreignbow

De huidige antiracismebeweging is uitgesproken inclusief. Het account @resisttheirreignbow verbindt antiracisme met TQLBGIA+-activisme. Ze strijden tegen anti-zwart racisme, witte suprematie en transhaat binnen de TQLBGIA+ community.

@seadanourhussen

Deze Nederlandse journaliste, schrijfster en hoofdredactrive van One World deelt vooral screenshots van haar tweets waarin ze de discussie aangaat over racistische problematiek. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.