The Quarantaine Series Part II: Corona Recap

De intelligente lockdown ging ruim vier maanden geleden in en thuiswerken doe ik ongeveer net zo lang. Nu sportscholen, horeca, het openbaar vervoer en zelfs de grenzen weer open zijn, kunnen we wel stellen dat we langzaam weer terugkeren naar hoe alles was. Ik ga volgende week zelfs weer op vakantie en ik las op de Correspondent dat de wereldwijde CO2-uitstoot ook weer bijna terug is op zijn oude niveau. Nu een groot deel van ons leven weer ‘normaal’ is, leek het me leuk om terug te blikken op wat ik allemaal gedaan en geleerd heb tijdens de coronacrisis in nederland.

Digitaal borrelen en quizzen

Zondag 15 maart dronk ik ’s middags op het terras van de Studio in Tilburg niets vermoedend een biertje. Later die middag werd tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat alle horeca in Nederland klokslag 18:00 de deuren moest sluiten. Tot wanneer was op dat moment niet bekend. Inmiddels weten we dat die sluiting bijna drie maanden duurde: op 1 juni mochten terrassen, restaurants en kroegen weer open. In de tussentijd niet borrelen met vrienden was geen optie, maar samenkomen ging vanwege de coronamaatregelen ook niet. Dan maar digitaal! Met oud huisgenoten hield ik een borrel via HouseParty en met mijn vriendinnengroep uit Oosterhout organiseerden we een pubquiz, bierproeverij en zelfs de 26e verjaardag van Anne. In mijn eentje dronken worden via Google Hangouts kan ik ook van mijn bucketlist afstrepen.

Puzzelen

Het sociaal isolement betekende voor veel mensen niet alleen verplicht thuisblijven, maar ook tot rust komen. En hoe kom je nou beter tot rust dan door te puzzelen? Eerlijk, ik kan genoeg dingen bedenken, maar de lockdown ontketende een ware rush op puzzels. Zeker in het begin van de lockdown zag je iedereen aan de puzzel en dat werd volop gedeeld op sociale media. Ik ben de moeilijkste niet als het gaat om meedoen aan een hype, dus ook ik stortte me samen met mijn moeder en zusje op een puzzel. 1000 stukjes schoon aan de haak en zeker drie weken over gedaan. Toegeven: het winnaarsgevoel van het laatste stukje leggen, was geweldig, maar van een tweede puzzel is het niet gekomen. Die ligt nu nog ergens onafgemaakt in de hoek te verstoffen.

Schilderen en bakken

Nog zo’n ‘quarantaine-hype’: de verplichte thuisblijfsituatie gebruiken om nieuwe skills te leren. Door de zeeën van tijd die we ineens allemaal over hadden, kregen we ineens tijd voor hobby’s waar we normaal nooit aan toekwamen. Voor mij betekende dat het afstoffen van mijn vaders schildersezel en weer beginnen met schilderen. Dat deed ik als kind zo graag, ik zat zelfs op de knutselclub. Maar hoe ouder ik werd, hoe minder tijd ik daarvoor nam. Net als bakken. Ik kan uren in de keuken staan om taarten, koekjes en brownies te maken. Ik doe het alleen nooit meer. Taarten bakte ik ook niet meer uit zelfbescherming. Ik ben namelijk het type dat niet na één stukje vol zit, maar direct de hele taart naar binnen schuift. Afijn, het was leuk om weer net als vroeger creatief bezig te zijn. Inmiddels moet ik bekennen dat nu de quarantaine voorbij is, hetzelfde gezegd kan worden over mijn schilderscarrière. De ezel staat weer net als voorheen te verstoffen.

Thuissporten (Yoga, Fitness & Hardlopen)

In mijn blog over de heropening van de sportscholen kon je al lezen dat ik voor de lockdown bijna elke dag in de vroege ochtend naar de sportschool ging. Toen was daar ineens de sluiting en kon dat niet meer. Ik weigerde die gewoonte op te geven en probeerde zo goed en kwaad als dat kon iedere dag thuis te sporten. In de gym begon ik altijd met een minuut of 10 te rennen op een loopband. Dat was thuis makkelijk te vervangen door te gaan hardlopen. Nu had ik daar altijd een enorme bloedhekel aan en tikte ik met moeite in de sportschool de 1 kilometer aan. Maar zoals met alles waar je aandacht en moeite in stopt, werd ook hardlopen beter. Tegen het einde van de lockdown is het me gelukt om de 5 kilometer aan te tikken. De sportschool was echter niet alleen een plek om fysiek bezig te zijn, het was ook een mentale uitlaatklep en dat kreeg ik thuis niet voor elkaar. Dus begon ik met de 30 Days Yoga Challenge van Home With Adrienne. Dag 30 heb ik nog steeds niet aangetikt en inmiddels ben ik overnieuw begonnen, maar rustgevend is het wel.

Grote schoonmaak

Nu ik dit allemaal opschrijf, besef ik weer wat voor kudde dieren wij mensen zijn. We sloegen niet alleen massaal aan het puzzelen, bakken, en creatief zijn, maar volgens mij heeft ook zeker de helft van Nederland zijn huis grondig schoongemaakt en/of verbouwt. Ook in deze categorie kan ik niet achterblijven. De keukenkastjes, die ik normaal links laat liggen tijdens het poetsen, zijn volledig uitgeruimd en gesorteerd. Mijn kledingkast is uitgemest. Ik heb alle muren in huis opnieuw gewit én ik heb mijn tuin een make-over gegeven. Vooral over de inrichting van mijn tuin ben ik erg te spreken, dus wie weet maak ik daar nog een aparte blog over. Het is echt een fijn plekje geworden waar ik tijdens de quarantaine veel tijd heb doorgebracht. Was corona er niet geweest, dan was het nog steeds een lelijke binnenplaats. Brengt die lockdown toch ook wat positiefs met zich mee ;).

Schrijven en bloggen

Het aller beste dat ik naar eigen zeggen gedaan heb tijdens de quarantainemaanden is toch wel het starten met het schrijven van mijn eigen thriller en het beginnen van deze blog. God, wat keek ik jaren op tegen beide. Hoevaak ik wel niet WordPressacounts heb aangemaakt in het verleden om te beginnen met bloggen, om het vervolgens uit angst om te falen toch maar niet deed. Hetzelfde geldt voor schrijven van een boek: dat wilde ik wel, maar ik zou er toch niets van bakken en dus gebeurde het niet. Nu had ik ineens zeeën van tijd over. De bemoedigende woorden van een vriendin gaven me het laatste duwtje dat ik nodig had en de rest is geschiedenis. Met het boek ben ik bijna op de helft en deze blog vul ik elke week met plezier. Mocht je dit lezen en zelf ook worstelen met dromen die je wel wílt waarmaken, maar niet durft? Dan hoop ik dat je dit als aanmoediging kan gebruiken. Ik heb alleen maar spijt dat ik niet eerder ben begonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.