Het Kasteel van Versailles bezoeken tijdens corona

Het bezoeken van kasteel van Versailles – van onder andere Marie-Antoinette – net buiten Parijs staat al jaren op mijn verlanglijstje. Zeker na het zien van de gelijknamige film met Kirsten Dunst (filmtip!) in de hoofdrol wist ik: hier wil ik heen. Het kwam er echter nooit van, mede vanwege de horrorverhalen over urenlange wachtrijen en hordes toeristen. Nu echter de meeste mensen deze zomer thuisblijven, zijn veel trekpleisters nagenoeg uitgestorven. Daarom leek het me een goed moment om toch eens te gaan. Benieuwd hoe een bezoek aan Versailles tijdens de corona crisis is? Ik deel mijn bevindingen en tips om het kasteel van Versailles te bezoeken, zonder wachtrij in deze blog!

Vanuit Tilburg reden we in 4,5 uur naar de parkeergarage van het Waldorf Astoria Trianon Palace hotel. Een recordtijd, want er stond letterlijk nergens file. Zelfs niet bij Antwerpen of Parijs. Via OnePark had ik op voorhand een parkeergarage geboekt, omdat parkeren bij het Versailles zelf prijzig is én niet bewaakt of overdekt is. Vanaf de parkeergarage van het Waldorf Astoria Trianon Palace hotel loop je linea recta de tuinen in en ben je met 10 minuten bij de ingang van het kasteel. Dit hotel werd pas in 1907 gebouwd, maar had zo onderdeel van het Versailles kunnen zijn. Leuk om te weten: hier werd het Verdrag van Versailles opgesteld, dat later in de Spiegelzaal werd ondertekend.

Het Waldorf Astoria hotel naast het kasteel van Versailles

Corona maatregelen in Versailles

In het gehele kasteel van Versailles en de bijgebouwen is het dragen van een mondkapje verplicht. In de tuinen is dit niet, maar wordt het wel aangeraden. Deze worden niet uitgedeeld, maar moet je zelf meenemen. Op de grond zie je overal stickers met looproutes en je bent verplicht om 1 meter afstand te houden tot andere bezoekers die niet tot jouw reisgroep behoren. Verder is het bezoek aan Versailles redelijk ‘normaal’. Bijna alles is geopend, de normale openingstijden worden gehanteerd, je kan audio-tours volgen en de fonteinshows en musicals gaan gewoon door.

Hoe was dit in de praktijk? Mondkapjes zijn binnen echt verplicht, buiten draagt ongeveer de helft van de bezoekers ze. De afstandmaatregel wordt nergens gehandhaaft. Alle bezoekers liepen op een kluitje en dromden om de afzetlinten heen voor een mooie foto.

Geschiedenis van Versailles

Chateau du Versailles, zoals het kasteel officieel in het Frans heet, werd in 1631 gebouwd door koning Lodewijk XIII. De locatie van het kasteel lag op de favoriete jachtplek van zijn vader. Het Versailles dat we vandaag de dag kennen is echter gebouwd door Lodewijk XIV alias de Zonnekoning. Hij wilde ontspannen uit het drukke Parijs en zocht daarvoor een stulpje dat ook genoeg ruimte bood voor entertainment. In 1682 nam hij er officieel zijn intrek. Het is moeilijk na te gaan, maar geschat wordt dat de totale kosten aan Versailles omgerekend naar de huidige valuta ruim 2 miljard dollar bedragen.

Na Lodewijk XIV nam zijn zoon Lodewijk XV het paleis over samen met zijn vrouw Marie-Antoinette. Tot aan de Franse Revolutie in 1789 was het kasteel non-stop bewoond door zeker 3.000 tot 10.000 hovelingen. Er zijn in het paleis wel honderden woningen en appartementen. Tijdens die revolutie werden Lodewijk VX en Marie-Antoinette gevangen genomen, berecht en onthoofd via een guillotine. Het kasteel werd gesloten en het interieur geveild.

Vrij snel daarna, in 1793 werd Versailles weer geopend, maar dit keer als museum. Nu wordt het kasteel door ruim 7.5 miljoen mensen bezocht per jaar, met uitzondering van dit jaar vanwege de corona crisis.

Alle belangrijke krijgsheren uit de Franse historie

Wat te zien

Met honderden appartementen, woningen, bijgebouwen, balzalen en zelfs de grootste tuin van Frankrijk heb je zeker een aantal uur nodig om alles te kunnen zien. Door coronaregels is het daadwerkelijk een stuk rustiger in het kasteel, wat betekent dat je goed kan doorlopen in plaats van schuifelend achter de mensen aan te hobbelen. Wij hebben de gratis audiotour gevolgd en deden een uur over het kasteel zelf. We waren best moe door de autorit waardoor we maar een klein deel van de tuinen en bijgebouwen hebben gezien. Hier waren we anderhalf uur aan kwijt. De tuinen zijn echt gigantisch en de bezienswaardigheden liggen best een stuk van elkaar af, dus reken hier misschien iets langer voor.

De spiegelzaal

De bekendste ruimte in het kasteel van Versailles is de spiegelzaal, in het frans Galerie des Glaces of in het Engels The Hall of Mirrors. De zaal is ruim 70 meter lang en lijkt oneindig door alle spiegels. Normaal is de hele zaal geopend en is het onmogelijk mooie foto’s te maken. Nu was het middenstuk afgesloten en was het er vrij rustig.

Fun fact: hier werd het Verdrag van Versailles getekend, dat leidde tot het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De Spiegelzaal

Grote Appartementen

Dit zijn de vertrekken van de koning en de koningin. Eerst kom je binnen in de vertrekken van de koning. Deze zijn allemaal vernoemd naar Griekse goden. Verrassend genoeg zijn het geen spectaculaire vertrekken. Veel meubilair is na de Franse Revolutie verkocht of vernield.

Fun Fact: Zols je op de foto ziet, is de halve slaapkamer ingericht om publiek te ontvangen. Mensen keken letterlijk toe hoe de koning en koningin klaargemaakt weren om te gaan slapen.

De slaapkamer van Marie-Antoinette met voor het bed ruimte voor toeschouwers
De slaapkamer van koning Lodewijk XVI met voor het bed ruimte voor toeschouwers

Galerij der Veldslagen

Lang nadat de adel vertrokken was uit Versailles besloot koning Lodewijk Filips I deze leegstaande ruimte om te toveren tot een hal vol kunstwerken. Sommige schilderijen komen zelfs uit het Louvre. Hier zie je gigantische schilderijen over, je raad het al, veldslagen uit de Franse historie. Ik vond dit naast de Spiegelzaal de mooiste zaal van het kasteel. Het is gigantisch en imponerend en de schilderijen zijn zó groot, waardoor je je heel klein voelt als je er langs beweegt.

Koninklijke Opera

De opera is versneld gebouwd voor het huwelijk van Lodewijk XVI met Marie-Antoinette. De muren zien eruit alsof ze van marmer zijn, maar dat is eigenlijk beschilderd hout. Schijnt beter te zijn voor de akoestiek, maar het bespaart ook een hoop kosten.

De opera was tijdens ons bezoek helaas gesloten in verband met COVID-19.

De Tuinen van Versailles

De grootste tuin van Frankrijk behoort tot het kasteel van Versailles. Ruim 815 hectare tuin (het was ooit 6000 hectare) strekt zich tot aan de horizon uit. Het is misschien wel de beroemdste tuin ever. De tuin is super symmetrisch en super fotogeniek. Je

In de tuin vind je fonteinen, vijvers, beelden, paviljoenen, bloemperken, een grot, een kanaal, een nep-dorpje en meer. En vrijwel alles is nog precies zoals het was in de tijd van Lodewijk XIV. Behalve dat de tuin ooit 6000 ha groot was en werd omsloten door 43 km aan muur. Inmiddels is het nog “slechts” 815 hectare.

Je kan hier tientallen paden bewandelen en elke centimeter heeft een functie of een bestemming. Er zijn verschillende hofjes en paviljoenen en alles is lijnrecht vormgegeven. Het mooiste deel van de tuinen vond ik Bassin de Flore, een sculptuur in het midden van een ronde vijver.

Het Groot Trianon en het Klein Trianon

Om de strenge hofetiquette te ontlopen liet een van de Lodewijkjes een lustpaviljoen bouwen achterin de tuin. Hiervoor kocht hij het dorp Trianon, liet het slopen en bouwden er twee paleizen: het Groot en Klein Trianon. Binnen wandel je door enkele opengestelde zalen. Een groot deel kan je niet bezoeken, omdat hier buitenlandse staatshoofden verblijven tijdens hun staatsbezoek.

Het Groot Trianon

Hameau de la Reine

Diep in de tuin van Versailles heeft Marie-Antoinette een klein dorpje laten namaken om samen met haar vriendinnen te spelen dat ze een boerin was. Wat wij vroeger deden in het klein met poppenhuizen, deed de Franse koningin met een compleet dorp.

Ik ben hier zelf helaas niet geweest omdat het echt best ver lopen is, maar er schijnen wat boeren hutjes met een watermolen te staan.

Wat vond ik van Versailles

In één woord: prachtig. Ik ben blij dat we tijd gemaakt hebben om hier te stoppen tijdens onze roadtrip naar Bordeaux, want het kasteel is sprookjesachtig mooi. Je kijkt je ogen uit door alle weelderige ornamenten, luxe en rijkversierde vertrekken. Vooral de beroemde spiegelzaal deed haar reputatie eer aan.

Ik moet wel bekennen dat ik hier vast niet hetzelfde over zou denken als ik eerst drie uur in een lange rij had gestaan. Dat vind ik het dan weer net niet waard. Als je altijd al de droom had om een keer naar Kasteel Versailles te gaan, dan raad ik je zeker aan om dat nu te doen. Doordat er zo weinig bezoekers zijn, is de beleving echt totaal anders dan wanneer je schuifelend achter een groep aan loopt. Die horrorwachtrij die er normaal kennelijk staat, bestond nu alleen uit vijf minuten wachten voor de security. We konden letterlijk zo doorlopen.

Het binnenplein na de entree van het kasteel van Versailles met een handjevol bezoekers

Tips voor een bezoek aan Versailles

  • De reguliere openingstijden zijn van kracht, wat betekent dat je Versailles kan bezoeken 09.00 uur tot 18.30 uur. Op maandag is het kasteel gesloten.
  • De tuinen kan je gratis bezoeken, behalve als er speciale shows worden gegeven.
  • Inwoners van Europa die jonger zijn dan 26 mogen overal gratis naar binnen.
  • Door corona ben je verplicht online een tijdsslot te reserveren. Hierdoor bezoek je het kasteel van Versailles nagenoeg zonder wachtrijen.
  • Neem zelf eten en drinken mee, want in de restaurants betaal je de hoofdprijs. In het kasteel mag je niet eten of drinken, maar in de tuinen ben je vrij om te picknicken.
  • Een regulier kaartje kost 18 euro en geeft alleen toegang tot het kasteel. voor 20 euro krijg je ook toegang tot alle andere gebouwen zoals het Groot en Klein Trianon.
De Spiegelzaak in het kasteel van Versailles
Een van de vele vertrekken van de koning

Een gedachte over “Het Kasteel van Versailles bezoeken tijdens corona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.