Een bezoek aan het prachtige Franse dorpje Saint-Emillion + lunchen bij Grand Barrail*

Voor mijn vakantie naar de regio van Bordeaux deze zomer had ik nog nooit gehoord van het dorpje Saint-Emillion. Een schande, want het UNESCO dorp met zijn prachtige uitzichten over wijnvelden en eeuwenoude huisjes is net een openluchtmuseum. De eigenaar van onze villa attendeerde ons erop en het bleek maar een half uur rijden te zijn vanaf Bordeaux. En er ligt ook nog een prachtig Michelinsterrenrestaurant om de hoek! Tijd voor een bezoek!

Een klein lesje geschiedenis over Saint-Emillion. Het dorpje zou volgens de verhalen 13 eeuwen geleden gesticht zijn door een kluizenaar. De grot waarin hij leefde werd na zijn dood een bedevaartsplaats, dat op den duur uitgroeide tot dorpje. De plek werd later zelfs naar hem vernoemd. Vandaag de dag is Saint-Emillion vooral bekend vanwege de heerlijke grand cru wijnen die uit deze regio komen.

Wanneer je het dorp binnenrijdt door een prachtig heuvellandschap van wijnvelden met oude kastelen, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dat gevoel wordt nog eens extra bevestigd als je langs de overblijfselen van de oude stadsmuur rijdt. Parkeren doe je het beste aan de Avenue de Verdun, want vanaf daar sta je direct aan de ingang van de kerk Eglise Collégiale.

Op de plek van deze kerk woonde in de 8e eeuw de kluizenaar en monnik Emillion. Na zijn dood is de kerk ter nagedachtenis gebouwd en die werd volledig uit de rots gehouwen. De klokkentoren van 68 meter is het hoogste punt van Saint-Emilion en geeft een panorama van 360 graden van de stad en het landschap met uitzichten over de wijnvelden.

Door de binnentuin van de kerk wandel je zo het dorp in. De zon liet zich deze ochtend helaas niet zo veel zien, maar de oude middeleeuwse huisjes lagen er alsnog prachtig bij. Saint-Emillion was precies zoals ik me een oud Frans dorpje had voorgesteld. Voor het mooiste uitzicht over het pittoreske dorpshart loop je vanaf de kerk over de Place du Clocher om de klokkentoren van de Monolith kerk.

Saint-Emilion is dus een UNESCO World Heritage Site. Niet alleen vanwege het middeleeuwse dorp, maar ook vanwege alle wijngaarden eromheen. Deze zijn sinds de middeleeuwen zo ongeveer intact gebleven. Wist je namelijk dat wijnranken wel honderden jaren oud kunnen worden? Volgens de wijnboer naast onze vakantievilla zijn sommige wijnvelden ruim 800 jaar oud. Niet gek dus dat deze streek aanvoelt als een sprong terug in de tijd.

Naast de monumentale kerken en prachtige viewpoints is het ook heerlijk om lekker rond te dwalen door de smalle steegjes en steile paadjes. Pas goed op waar je je voeten neerzet, want het plaveisel is ook enkele eeuwen oud en daardoor liggen de keien schots en scheef door de straten.

Fun fact: de Franse macaron die wij vooral kennen van Laduree vindt zijn oorspong in Saint-Emillion. In 1620 zou deze heerlijke pastry hier bedacht zijn. De typische Saint-Emillion macaron is hier dan ook overal te koop. Haal deze lekkernijen vooral bij Nadia Fermigier, dit zouden namelijk de originele zijn!

Naast macarons, wijn en oude dorpjes staat Frankrijk ook absoluut bekend om haar keuken. Die Fransen, die kunnen er wel wat van. Het mag ook geen verrassing zijn dat je hier de meeste Michelin sterren vindt. Nu hou ik wel van een fancy etentje op zijn tijd, dus toen ik de tip kreeg om te gaan eten in een sterrenrestaurant in een kasteel was ik meteen om. Op nog geen vijf minuten van Saint-Emillion vind je Hotel Restaurant & Spa Grand Barrail, gelegen in een majestueus chateau. Het restaurant heeft een Michelin ster én is betaalbaar: voor een 3-gangen lunch betaalden we slecht 29 euro!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.