Dry september: geen alcohol, vlees en snoep

Als ik in januari had geweten dat ik de hele zomer niet zou kunnen feesten, dan had ik die dry january mooi aan me voorbij laten gaan. Al beviel me een maand geen alcohol drinken stiekem best wel prima. Ik viel af, zag de eerste aanzet tot een sixpack en voelde me fitter dan ooit. Nu zie ik vooral veel coronakilo’s en voel ik me versuft, want ik heb het sinds de lockdown op een zuipen gezet. Daarom heb ik besloten om het in september nog eens over te doen en doe ik er nog een schepje bovenop: naast geen alcohol ga ik ook voor een vlees- en snoepvrije maand.

Net zoals dry januari echt een ding is, zou sober-tober (sober in october) ook zoiets zijn. Ik kies lekker voor een sober-tember, want in oktober ben ik jarig en ik wil het plan niet nog een maand uitstellen. Mocht het bevallen én lukken, plak ik er misschien alsnog een sober-tober aanvast. Afijn, in de hele maand september ga ik dus niet drinken, eet ik geen vlees (wel vis) en stop ik met het onnodig eten van kitkats, macarons of andere soorten zoetigheid waar ik nu nauwelijks vanaf kan blijven. Ik schrijf dit nu vol goede moed op, maar eerlijk: ik knijp ‘m best wel.

Waarom ik mezelf een maand uit eigen wil dit aan doe? Mijn belangrijkste doel is om fitter te worden onder het mom van het clichégezegde treat your body like a temple. Ik merk aan mijn lijf zó goed wat voor boosdoeners alcohol en suiker zijn. Mijn huid ziet er vaak slecht uit na een avondje zuipen en mijn buik blaast zichzelf op van al dat vet en suiker. Daarnaast eet ik al een tijdje minder vlees. Voorlopig ben ik nog niet van plan om compleet vegetariër te worden, maar ik denk dat het geen kwaad kan om flink te minderen. Niet alleen vanwege dierwelzijn en het milieu, maar ook vanwege mijn eigen gezondheid. En bovenal is zo’n maand als dit voor mij ook een persoonlijke uitdaging. Discipline staat nou niet bepaald op mijn sterke punten lijstje, dus is het ook een persoonlijke uitdaging.

Kleine disclaimer: ik ben niet van de blauwe knoop en ik wil ook nog een beetje leven. Mezelf onnodig dingen ontzeggen op de verjaardag van een vriendin, vind ik het doel voorbij schieten. Daarom geef ik mezelf twee freepasses: op 5 en 19 september wel te verstaan. Hopelijk blijft het daarbij, ik wil niet aan het eind van deze maand met hangende pootjes moeten typen dat het totaal mislukt is. Tot 31 september!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.