Boekentips van Juf Michelle voor de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is van 30 september tot en met 11 oktober

Aan mij de eer om de eerste gastblog te schrijven. Die staat geheel in het teken van kinderboeken. Voordat ik dat doe, wil ik mezelf graag even voorstellen. Ik ben Michelle, een van de vriendinnen van Robyn, of zoals wij haar noemen: de razende reporter. Dat doen wij omdat in onze vriendengroep het beroep als journaliste een unicum is. Op Robyn en een verdwaalde socialworker na bestaat onze clan uit vier creatieve, bazige en te fanatieke thee-leuters die het eeuwenoude, ondergewaardeerde maar fantastische beroep van leerkracht uitoefenen.

Zo ook ik: Juf Michelle van groep 7 op een basisschool in Loon op Zand, waar ik tevens de rol als cultuurcoördinator bekleed. Ik ben dus degene die op school de dansvoorstellingen regelt en de goochelaars uitnodigt. Ook zorg ik dat collega’s regelmatig de gevreesde papier machée-les inplannen, dancebattles organiseren en ervoor zorgen dat de kids alle coupletten van Ali B’s Rampeneren uit volle borst kunnen mee rappen. Ja, alle creatieve vakken, dat is zeg maar mijn ding. Robyns ding trouwens ook. Vandaar onze vriendschap wellicht.

Een ondergeschoven kind binnen de cultuureducatie op de basisschool is helaas literatuureducatie. Iets dat de meeste cultuurcoördinatoren het liefst de rug toekeren. Ik daarentegen, vind dit misschien nog wel de leukste discipline. Wat spreekt nou meer tot de verbeelding dan kinderboeken!? Welke creatieve geest had zich Harry Potter nou niet voorgesteld met een iets wat vlezigere, meer etterende hoofdwond in de vorm van een bliksemschicht? (Sorry Daniel Radcliffe, met je laffe kras op je voorhoofd.)

Boeken dus. Deze intro alleen is op zich al een boekwerk geworden. Lezen is een van de gemeenschappelijke favo bezigheden van Robyn en mij. Samen op boekenjacht in de plaatselijke boekendump in ons geboortegehucht, de boekhandel Dominicanen in de kerk van Maastricht of de boekenmarkt op een binnenpleintje van Lille ( ja, ik ben de mysterieuze vriendin X die vernoemd werd in de blog over de citytrip naar Lille.)

Mijn tips

Zo nu en dan ruil ik mijn MJ Aldrige in voor Carry Slee. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind om zelf de leukste kinderboeken te ontdekken zodat ik deze kan voorlezen in mijn groep. Dit is overigens ook mijn tip voor alle leerkrachten en ouders: lees het boek eerst zelf. Buiten dat je weet wat er gaat komen, helpt het je ook om zelf het boek goed te begrijpen en er met kinderen beter over te kunnen praten. Zo werk je stiekem ineens aan allerlei begrijpend lees/luister strategieën. De Kinderboekenweek begint vandaag en dat is een goed moment om extra aandacht te geven aan lezen met kinderen. Daarom deel ik mijn favoriete kinderboeken met jullie. Voor het gemak heb ik ze gerangschikt op groep.

Het jongetje achter in de klas -Onjali Q Rauf
Het jongetje achter in de klas -Onjali Q Rauf

Groep 5: Het jongetje achter in de klas -Onjali Q Rauf

Ahmet is nieuw in groep 5. De kinderen vinden hem een beetje vreemd. Hij speelt niet buiten, praat niet en wordt telkens zomaar uit het niets boos. Toch is er een meisje die geïntrigeerd raakt door hem. Vanaf het moment dat ze hem zag, had ze vrijwel direct allerlei vragen. Ze besluit de vragen op te schrijven en hem te leren kennen. Wat is zijn lievelingsfruit? Maar ook vragen over zijn ouders en de reden waarom Ahmet niet in Syrië kon blijven. Door de oprechte belangstelling krijgen de kinderen een bijzondere band. Beetje bij beetje groeit de vertrouwensband en de stille jongen durft zich steeds meer open te stellen.

Op mijn dorpsschooltje in Loon op Zand was dit boek even een risico. Ik vroeg me af of de kinderen zich voldoende konden verplaatsen. Uiteindelijk is dat nou juist de reden geweest om het boek toch voor te gaan lezen. Het boek gaat namelijk over de vluchtelingenkwestie vanuit een kinderperspectief. Het boek is ontzettend leerzaam voor kinderen EN volwassenen.

Voor de leerkrachten onder ons vind je hier enkele lesbrieven. Je vindt het boek hier bij Bol.com.

De oma van de oma van mijn oma – Marc ter Horst en Eliane Gerrits

Groep 6: De oma van de oma van mijn oma – Marc ter Horst en Eliane Gerrits

Dit boek staat vol korte voorleesverhalen waarbij tijden vergeleken worden. Mijn oma gaat naar Nick en Simon – De oma van mijn oma ging naar het concert van de harmonie- De oma van de oma van de oma van de oma van mijn oma ging naar een ophanging. Bam. De verschillen worden uitgelegd inclusief verklaringen. De kinderen leren zo niet alleen over vroeger, maar krijgen ook beter besef van andere tijden.

Je vindt het boek hier bij Bol.com.

Lampje – Annet Schaap

Groep 7: Lampje – Annet Schaap

Het boek gaat over een meisje dat Lampje genoemd wordt, omdat zij iedere avond het licht van de vuurtoren aansteekt. Eigenlijk is dat de taak van haar vader, maar hij is druk met zijn verdriet wegdrinken terwijl hij rouwt om de moeder van Lampje. Net wanneer er een heftige storm voorbijraast, is lampje vergeten lucifers te kopen. Het noodlot slaat toe en resulteert in een schip dat te pletter vaart op een rots. De schade is enorm en Lampje wordt daarom weggestuurd om te gaan werken in het Zwarte huis. Zielig, maar ook zeker spannend, want volgens de geruchten woont er in dit zwarte huis een monster.

‘ZO’N DIK BOEK!’ was de eerste reactie toen ik het boek tevoorschijn toverde. Drie weken later was het uit. De kinderen hingen aan mijn lippen. Dit is echt mijn absolute favoriete boek. Dit is zo’n boek die je niet goed kunt samenvatten omdat je niet te veel wilt verklappen. Je moet het gewoon lezen.

Via deze link kom je op een website met wederom allerlei lesideetjes. Je vindt het boek hier bij Bol.com.

Timur - Gaby Rasters
Timur – Gaby Rasters

Groep 8: Timur – Gaby Rasters

Dit boek gaat over Timur, een jongetje met het syndroom van Down. Hij gaat naar groep 8. Wanneer duidelijk wordt dat er een nieuwe jongen in de groep komt, is hij in eerste instantie direct enthousiast. Echter blijkt de nieuwe jongen enorm te moeten ”wennen”. Hij is erg gemeen en met name tegen Timur. Wanneer zijn vertrouwde meester ook nog eens uitvalt en de invaljuf en Timur niet klikken, probeert hij samen met zijn vrienden er alsnog alles aan te doen om de basisschoolperiode leuk af te sluiten.

Je vindt het boek hier bij Bol.com.

Timur sluit je direct in je hart. Veel hoofdstukken lezen we door zijn ogen. Wat een verademing is dat! Hoe heerlijk banaal wil je het hebben?! Ik heb regelmatig gelachen tijdens het lezen. Er zijn ook momenten waarop ik wel kon janken. Het personage van de invaljuf heb ik meerdere malen weg gewenst. Achteraf besef ik dat mede door haar rol het verhaal zo ontzettend meeslepend is. Het gedrag van de nieuwe leerling Jonas is voor een volwassene snel te herleiden. Zijn complexe thuissituatie wekt een bepaalde vorm van medelijden op, terwijl kinderen die het boek lezen vooral een hekel hebben aan hem. Timur niet. Ondanks zijn primaire pure gevoelens heeft hij als doel om vrienden te worden mijn zijn grote pestkop. Het boek gaat over acceptatie en vriendschap. Het nodigt ook uit tot mooie gesprekken met kinderen.

Op Instagram heb ik een speciaal account voor mijn klas waar ik ook boeken met mijn kinderen deel.
BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.