Citytrip Guide x Florence: Wat te doen in Florence en wat kan je overslaan

De Duomo van Florence vanaf de Bell Tower
De Duomo van Florence gezien vanaf de Bell Tower

Florence is qua kunst en architectuur misschien wel de mooiste stad van Italië. De Toscaanse hoofdstad wordt niet voor niets de Renaissancestad genoemd. Je vindt er schilderijen van grote meesters als Michelangelo en Botticelli en rijk versierde gebouwen uit die kunstperiode. Naast cultuur snuiven en musea bezoeken kan je er ook nog eens ontzettend goed shoppen, wijn drinken én luxe uiteten. Waar je dat doet? In deze Florence Citytrip Guide lees je mijn beste tips voor alle must-do’s en must-don’ts in Florence!

Zeker een keer per jaar probeer ik er alleen op uit te trekken naar een mooie Europese stad. Vorig jaar was dat Rome, dit jaar werd het Florence. Ik was er ooit al een halve dag met mijn ouders geweest en wist toen zeker: ik moet hier terugkomen. Dus sprong ik eind september het vliegtuig in en bracht ik vier dagen door in de renaissancestad. Ik beklom prachtige uitzichtpunten en zag kunst van Da Vinci, maar slenterde ook door slecht onderhouden parken en zocht me een ongeluk naar goede terrassen om te borrelen met vrienden. Mijn ervaring heb ik hier voor jou opgeschreven, zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten van al het moois dat Florence te bieden heeft.

Must-Do’s

Kunst kijken in het Uffizi Gallery

Het Uffizi museum is het belangrijkste Renaissancemuseum ter wereld. Hier vind je echt alle werken van de grote meesters, zoals Da Vinci, Michelangelo, Botticelli en Caravaggio. Hier vind je bijvoorbeeld de Geboorte van Venus of het schild van Medusa. Het is ook een van de meest bezochte musea ter wereld. Dat betekent dat er normaalgesproken giga rijen staan en je binnen achterelkaar aan schuifelt. Zo niet tijdens corona, want ik was nagenoeg alleen binnen. Geen gedring voor de meest beroemde schilderijen, maar gewoon op je gemak het werk bestuderen. En wat het nog beter maakt: Europese bezoekers onder de 26 betalen maar 2 euro entree!

De Geboorte van Venus - Botticelli
De Geboorte van Venus – Botticelli

De Giotto’s Bell Tower beklimmen

Veel bezoekers van de stad Florence zijn bij aankomst verblindt door de prachtige koepel van de kathedraal en kiezen ervoor om die te beklimmen. Waar ze vervolgens niet over nadenken is dat je vanaf de Duomo niet het gewenste uitzicht hebben: van de kathedraal. Die fout had ik ook bijna gemaakt, tot ik werd gewezen op de Giotto’s Bell Tower. Deze 82 meter hoge toren staat pal naast de kathedraal en heeft dat uitzicht wel. Daarvoor moet je wel 414 treden beklimmen. Tip: ga ’s avonds als de zon ondergaat. Mooiste zonsondergang ever gegarandeerd! De toegang is redelijk prijzig, je betaalt er zo’n 15 euro voor.

De ondergaande zon vanaf de Bell Tower

Uitzicht over de stad vanaf Piazzale Michelangelo

Geen zin om ruim 400 treden te beklimmen of geld te betalen voor een uitzicht? Net buiten het historische stadshart vind je het plein Piazzale Michelangelo. Toegeven: je moet er wel een paar treden voor beklimmen, maar niet zo bizar veel. Dan heb je ook wel een spectaculair uitzicht over de gehele stad én is het gratis. Neem vooral een fles Toscaanse wijn mee of vlei neer op het terras, want dit is een heerlijk plekje om langer van te genieten.

Uitzicht over de stad vanaf Piazzale Michelangelo, helaas met grijze wolken

Laatste rustplaats van Michelangelo bezoeken in de Santa Croce Basiliek

De gevel van de Santa Croce Basiliek is in dezelfde stijl gebouwd als de SMF Kathedraal en is typisch voor de Renaissance. Vergaap je echter niet alleen aan de gevel, want de kerk is van binnen nog veel indrukwekkender. Grootheden als Michelangelo, Galileo en Machiavelli zijn er begraven. Daarom heet deze basiliek ook wel de Tempio dell’Itale Glorie (tempel van de Italiaanse grootheden). Ik vond het super bijzonder om over deze ‘heilige grond’ te lopen. Daarnaast zijn de fresco’s en standbeelden ook prachtig om te zien.

Palazzo en Ponte Vecchio

Naast de Duomo is de Ponte Vecchio de bekendste landmark van Florence. De brug over rivier de Arno is aan weerskanten voorzien van juweliershuisjes. Dat ziet er van een afstand best wel komisch uit, alsof ze er gewoon aangeplakt zijn. Over de brug loopt een geheime passage naar het gelijknamige Palazzo Vecchio. Vroeger was dat een route van de familie Medici om van het ene paleis naar het ander te bewegen, zonder tussen het ‘gewone’ volk te komen. Het Palazzo Vecchio is overigens ook echt een bezoek waard. Alleen al vanwege de Salone dei Cinquecento, de oude raadszaal, met fresco’s van Vasari en schilderijen van Da Vinci. In de aangrenzende vertrekken vind je ook het dodenmasker van dichter Dante Alighieri. Fun Fact: vroeger stond voor het Palazzo de David van Michelangelo, maar nu staat er een replica.

Wie de film Inferno van Dan Brown heeft gezien, zal de vluchtpassage en Palazzo Vecchio herkennen. Beiden speelden een grote rol in de film.

Ponte Vecchio

Gucci Garden Museum

Wie aan Italiaanse mode denkt, denkt snel aan Milaan. Toch is Florence ook belangrijk op het gebied van couture. Zowel Gucci als Salvatore Ferragamo komen er vandaan. Beiden hebben er ook een groot museum. Ik ben alleen in het Gucci Museum geweest, omdat ik daar ook moest zijn voor werk. Het museum beslaat twee verdiepingen en laat belangrijke items zien waar het modehuis mee groot is geworden. Denk aan de iconische tassen en sneakers maar ook aan weelderige mantels en jurken. Iedere ruimte is voorzien van tekst en uitleg of anekdotes van ontwerpers. Ook zijn er diverse muurschilderingen gemaakt waarin oude kunstwerken op moderne wijze zijn weggezet in de stijl van Gucci. Een entreekaartje kost 8 euro. Vergeet na het bezoek ook zeker niet een kijkje te nemen in de winkel, er is namelijk een speciale museum collectie te koop.

Gucci Garden Museum Florence

Mercato Centrale

Iedere stad in Italië is wel voorzien van een gigantische versmarkt. Niet gek ook, want de Italianen houden nou eenmaal van verse streekproducten. Zo heb je in Florence de Mercato Centrale. Ik zag hier niet zo heel veel toeristen, maar het is zeker de moeite om doorheen te lopen. Altijd leuk om van een afstandje het echte Italiaanse leven te observeren. Wat nog leuker is, is de tweede verdieping. Hier vind je allemaal kleine restaurantjes en barretjes. Prima plek om te borrelen!

Mercato Centrale Florence

Must-Don’ts

De Santa Maria del Fiore Kathedraal bezoeken

De bekendste en grootste kerk van Florence is niet weg te denken uit de skyline. Van buiten is ij dan ook prachtig. Zeker de gigantische Duomo, die overal in de stad te zien is. Buiten corona om staan er constant enorme rijen om de kerk binnen te komen, wat overigens gratis is. Nu, buiten het hoogseizoen en met weinig toeristen door corona, kon je zo doorlopen. De binnenkant van de kathedraal was echter best wel een teleurstelling, zeker in vergelijking met andere kerken in Florence. De binnenkant van de Duomo is overigens prachtig, maar alleen te zien met een speciaal ticket. Vandaar dat ik zeg: sla de kathedraal zelf lekker over.

Wandelen door de Boboli-Gardens en Rose Gardens

Toen ik een jaar of vijf geleden met mijn ouders een dagje naar Florence ging, bezochten mijn moeder en ik ook de Boboli tuinen. De tuinen horen bij het Palazzo Pitti, een gigantisch paleis van de Medici familie net over rivier de Arno. Een kennis waarschuwde me al dat hij de tuinen niets vond: ze waren slecht onderhouden. Toch wilde ik een kijkje nemen. Hij kreeg helaas gelijk. De ooit prachtige tuinen zijn flink verwaarloosd wat het een troosteloze uitstraling geeft. Vanaf Boboli wandelde ik naar de rozentuin. Misschien lag het aan de tijd van het jaar maar ook hier vond ik het maar grauw en kaal. Als je echt graag naar een mooie groene omgeving wil, raad ik de Giardino tuinen aan. Prachtig onderhouden én met fantastisch uitzicht.

Piazza della Repubblica

Iedere Italiaanse stad heeft wel een Piazza della Repubblica. Die in Florence mag je wat mij betreft overslaan. Helaas kom je er wel een keer langs, want hij ligt midden in het shoppingdistrict. Het is een groot kaal plein met veel toeristen restaurants en vervelende straatverkopers. Om de boel op te leuken staat er een draaimolen, maar die voegt naar mijn mening niet veel toe.

Leermarkt bij Piazza San Lorenzo

Naast kunst staat Florence ook bekend om zijn leer. In letterlijke elke straat vind je wel een winkel met leren tassen, schoenen, riemen en noem het maar op. Bij Piazza San Lorenzo vind je zelfs een hele leermarkt. Straten vol met kraampjes en stalletjes. Ik ben er doorheen gelopen, maar voelde me er niet prettig. Er is weinig Italiaans aan, het zijn vooral toeristenstalletjes met straatverkopers die troep aansmeren en je naroepen. Voor echt mooie Toscaanse leerproducten kan je beter de winkeltjes langs rivier de Arno afstruinen.

Leer markt

Eten

Gucci Osteria da Massimo Bottura (*)

Dineren tussen de couture én tortellini van de legendarische chef Massimo Bottura. Vrij prijzig (130 euro voor 7 gangen), maar een ervaring om nooit te vergeten. Ik at hier voor een recensie voor JFK Magazine. Als dat nummer uit is, plaats ik de recensie hier.

La Ménagère

Extreem hip restaurant met bistro in een bloemist. Eten is iet wat prijzig, maar dat maakt de ambiance meer dan waard.

Boccadama

Voor de aller lekkerste tiramisu en lasagne ga je naar Boccadama, waar het uitzicht ook nog eens spectaculair is.

Rooster Café

Italianen ontbijten nauwelijks. Toe aan een goede hap in de ochtend? Bij Rooster Café serveren ze Amerikaans ontbijt a la pancakes en chicken waffles.

Rooster Cafe in Florence
Pancakes bij het Rooster Cafe in Florence

All’antico Vinaio

Je bent niet echt in Florence geweest als je geen sandwich van Vinaio hebt gegeten.

Hoe kom je in Florence

Vanaf Eindhoven vlieg je binnen twee uur naar Florence. Luchthaven Florence Amerigo Vespucci ligt tien kilometer buiten de stad. Vanaf daar pak je heel gemakkelijk een taxi of de trein naar het Santa Maria Novella treinstation.

Wat je ook kan doen is vliegen op Pisa (ander half uur) en de trein vanaf Pisa naar Florence pakken (een uur). Dat was in mijn geval een stuk goedkoper én een goede kans om Pisa te bezoeken.

Waar te verblijven

Het historische centrum van Florence is redelijk klein. Het is in ieder geval klein genoeg om alles te voet af te leggen. Het maakt dus in principe niet heel veel uit waar je hotel zich in het centrum bevindt. Zelf sliep ik in Hotel Deco. Een ontzettend goedkoop hotel (23 euro per nacht) op vijf minuten lopen van de Duomo.

De buiten- en binnenkant van Santa Maria Del Fiore
La Primavera - Botticelli
La Primavera – Botticelli
De Baptistery vanaf de Bell Tower
Fontana del Porcellino, als je dit standbeeld aanraakt kom je nog eens terug in Florence
De David van Michelangelo, een replica
De David van Michelangelo, een replica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.