Slecht slapen bij volle maan: feit of fabel?

Sliepen jullie vannacht ook zo ontzettend slecht? Normaal hoef ik mijn ogen maar te sluiten en ik lig te snurken. Zo niet vannacht: ik heb nog nooit zo veel schaapjes geteld. Zonder succes, want ik lag uren wakker. Het eerste wat een vriendin hierop reageerde: volle maan. Dat vond ik moeilijk te geloven, maar ik zou ik niet zijn als ik het niet zou uitzoeken. Dus: slaap je echt slechter door de volle maan of is dat gewoon b-s?

Vriendinnen roepen het al jaren: als het volle maan is, dan slapen ze slecht. Dat vond ik maar stom bijgeloof. Ik slaap vrijwel altijd goed en als dat een keer niet zo was, dan schreef ik het af op een drukke week. Al was het al die tijd daadwerkelijk de volle maan, ik zou het niet eens geweten hebben. Ik let niet zo goed op de maancyclus. Tot ik er net op geattendeerd werd.

Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over deze kwestie. De een (uni van Basel) zegt dat ze minder melatonine aanmaken tijdens de volle maan. De ander (Donders Instituut) kan geen bewijs vinden. Astrologen zeggen op hun beurt weer dat je emoties sterker zijn rond een volle maan. Niet waar, zeggen andere wetenschappers weer. Daarnaast vinden ze ook dat door alle berichtgeving in de media er voortdurend onterecht wordt gezocht naar een verband. Oops.

Toch zijn er nog genoeg volle maan-believers. Feit blijft dat er tegenstrijdige onderzoeken zijn. Geloof vooral wat je zelf wil. 27 februari is het weer volle maan. Ik ben benieuwd wat er dan gebeurt. Laat vooral weten of jij ook slecht slaapt als de maan vol is en of je hier tips voor hebt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.