Een kleine update over mijn verhuizing naar New York

Het is februari en dat begint dat mijn eerste maand bij Matto Espresso in New York is begonnen. Wat had ik die zin graag willen menen, maar helaas: ik ben nog steeds in Nederland. Hoe dat zit en of ik überhaupt nog ga, vertel ik je hier!

In december kondigde ik mijn vertrek naar New York vrolijk aan. Ik was druk bezig met het verkrijgen van mijn visa en ik had mijn huur en freelance klussen al opgezegd. Ik keek er zo naar uit, dat de eerste inpaklijsten al gemaakt werden. Het nieuwe jaar ging ik hoopvol in: 2021 werd míjn time to shine. En toen gooide Trump voor de zoveelste keer roet in het eten.

Op 4 januari – nog sneller dan dat mijn goede voornemens sneuvelde – kondigde Trump een verlening van de ‘Work Visa Ban’ aan met drie (!!!) maanden. Pas op 31 maart zouden er weer visums voor buitenlandse werkers worden afgegeven. Laat mijn J1 visa daar nou ook onder vallen. Dat verbod had-ie snel nog even ingesteld, om de economie in Amerika te beschermen. Het heeft dus niet zo zeer iets te maken met de pandemie, maar met de economische gevolgen voor het land.

Je kan je voorstellen dat dat nieuws niet per se het leukste is dat je krijgen kan. Extra pijnlijk, ik kreeg vorige week al wat succeswensen voor mijn grote reis. Het betekent trouwens niet dat mijn big NYC adventure niet doorgaat. In tegendeel. Midden januari kon ik ineens toch een afspraak op het Amerikaanse consulaat inplannen. De datum? Schrik niet: 22 maart. Dat is nog 48 dagen. Als ik dan mijn visum krijg, is het nog een kwestie van dagen tot ik in het vliegtuig spring.

Hoe mijn week er nu uit had moeten zien

Hoop

Maar er gloort hoop! Terwijl ik dit tik, googlde ik nog eens ‘J1 Visa Ban’. En wat zag mijn oog daar? US work visa ban targeted by Biden. Ik ben zo vrij geweest om dit artikel voor jullie te vertalen:

Trump legde het verbod op omdat het ‘noodzakelijk was om Amerikaanse arbeiders te beschermen’. Volgens een topadviseur van het Witte Huis is Biden echter van plan de regel in te trekken die immigranten de toegang tot immigranten- en werkvisa uitsluit, inclusief het H1B-visum, L1-visum, J1-visum en andere Amerikaanse immigratieroutes.

workpermit.com

Is me dat even hoopvol! Er werd al verwacht dat Biden het werkvisumverbod zou terugdraaien na zijn inauguratie, maar toch. Ik durf nergens meer op te hopen. Ik ga er voor nu vanuit dat ik eind maart pas vertrek, dan valt ieder eerder vertrek mee. Morgen heb ik een overleg met Stage-USA (het tussenbedrijf) over andere mogelijkheden om sneller te vertrekken. We gaan het meemaken!