Gaat mijn verhuizing naar New York nog wel door?

Brooklyn Bridge New York

Oh jongens toch, wat is mijn verhuizing naar New York toch een drama. Nee, dat is een understatement. Ik kan het beter een catastrofe noemen. Gaat het me überhaupt ooit lukken om naar de andere kant van de oceaan te verkassen? Ik vraag het me af. Op het moment van schrijven heb ik er een hard hoofd in. Mijn visumafspraak is geannuleerd.

Heh? Wat? Geannuleerd? Maar waarom dan? Lieve vriendinnen, ik heb geen flauw idee. Donderdagavond zat-ie zo maar ineens in mijn mail. De afspraak op 22 maart 2021 voor de consulaire sectie Amsterdam werd geannuleerd. Om een nieuwe afspraak te maken kunt u terecht op onze website. Bam, in your face. Zonder verdere tekst en uitleg kreeg mijn overseas-avontuur wéér een tegenslag in de vorm van vertraging te verwerken.

J1-Visa

Korte tekst en uitleg voor iedereen die er momenteel geen snars meer van snapt. Ik krijg wekelijks berichtjes met de vraag wanneer ik nou ga verhuizen. Willen jullie van me af of zo? Ha, grapje. Maarrrr het zit momenteel zo: ik heb een J1-visa nodig, omdat ik anders niet in Amerika mag wonen én geld mag verdienen. De overheid van Amerika geeft op dit moment geen visums uit voor immigranten. Oud-president Trump voerde dat besluit een jaar geleden in om het land te beschermen. Niet tegen corona infecties, maar tegen buitenlandse werknemers. Door covid-19 raakten nogal veel Amerikanen werkloos en op deze manier probeerde hij de economie te behouden. En weet je wat de grap is? Dat heeft geen **** geholpen in strijd tegen de werkloosheid. Lees dit Wall Street Journal-artikel maar.

Afijn, ik had een afspraak op het Amerikaanse consulaat staan voor 22 maart. Ik wist natuurlijk ook wel dat die afspraak niet door zou gaan, zolang dat verbod op werkvisums niet was ingetrokken. Maar ik – en het bureau dat mij helpt met mijn traject – had goede hoop. Begin februari gonsde het gerucht dat de huidige president Joe Biden het verbod snel zou terugdraaien. Dat is op heden helaas niet gebeurd. Daarom verwachtte ik het mailtje al wel, maar toch viel het rauw op mijn dak. Het zijn alleen allemaal tegenslagen en ontwikkelingen waar ik geen invloed op heb. Ik heb helaas niet het nummer van Biden, anders had ik ‘m al lang een appje gestuurd. Hey Uncle Joe, geef mij ff een visum dan. Peace, Robyn from the Netherlands.

High Hopes

Wanneer vertrek ik dan wel? Ik heb geen flauw idee. Officieel loopt het verbod op uitgifte van visums af op 31 maart. Oorspronkelijk zou dat al op 31 december 2020 zijn, maar toen verlengde Trump het nog ff snel met drie maanden. Tegelijkertijd was gisteren overal in het nieuws dat Joe Biden het verbod op greencards heeft ingetrokken. Da’s fijn, maar ik durf niet meer te hopen dat het binnenkort ineens wél kan, want ik ben al genoeg teleurgesteld. En als er dan weer J1-visums worden uitgegeven, moet ik eerst nog langs het Amerikaanse consulaat. Mijn afspraak van 22 maart heb ik kunnen verplaatsen naar de eerst mogelijke datum …. 7 september 2021…… Haha. Oké. Doei.

Als ik de afgelopen maanden iets heb geleerd, dan is het wel dat de situatie rondom mijn NYC-avontuur wekelijks kan veranderen. Misschien zit ik over een maand toch in dat vliegtuig, misschien ook niet. Het enige dat ik zeker weet is dat ik ga. Of dat nou over een maand, een half jaar of zelfs pas over een jaar is. Natuurlijk is het giga klote dat ik mijn huis in Tilburg en mijn vaste freelance klussen heb opgezegd. Maar ik vermaak me prima bij mijn ouders (hallo Hotel mama). Grapje mam, ik weet dat je dit leest. Ik doe heus wel mijn huishoudelijke taken hoor. En ik mag dan lollig doen over dat ik nu een werkloze journalist ben, stiekem ben ik alweer hard bezig met nieuwe opdrachten.

Nou jongens, tabee! Wie weet schrijf ik de volgende keer wel het bericht dat ik eindelijk ga vertrekken. Of misschien ook niet. You never know.

2 gedachten over “Gaat mijn verhuizing naar New York nog wel door?

Reacties zijn gesloten.